TELEFONI

Huawei konačno prestigao Apple

Kineski brend je zaključno sa drugim kvartalom tekuće godine prodao više mobilnih telefona nego čuveni Apple. Kompanija za istraživanje IT tržišta Gartner, potvrdila je tvrdnje konsultantske kuće IDC od pre mesec dana, koji su prema broju isporuka najavili da bi Huawei mogao da pretekne američku kompaniju.

Kineska mega-kompanija od početka godine beleži rast od skoro 40%, najviše zahvaljujući proboju novog pod-brenda Honor koji se sjajno prodaje. S druge strane, Apple u odnosu na 2017. varira manje od 1% i ne beleži rast pa se može reći da iPhone X i iPhone 8/8 Plus nisu ispunili očekivanja, makar u tržišnom smislu. Apple je na trećem mestu sa tržišnim udelom od 11.9 odsto, Huawei je drugi sa 13.3 procenata, a na prvom mestu i dalje dominira Samsung sa 19.3% što je ipak pad u odnosu na prethodnu godinu.

Ako se pitate kako stoje ostali zvučni brendovi, oni se nalaze od šestog mesta pa naniže pod „ostali“. Kako stoje stvari, dolaze nova vremena, pa tako Xiaomi i Oppo dišu za vrat liderima i beleže solidan rast.

Međutim, ovo istraživanje odnosi se isključivo na broj isporučenih telefona. Apple, uz Amazon, ostaje najvrednija svetska kompanija jer njihovi uređaji donose ubedljivo najveći profit.

Izbor novog smartfona nikada nije bio teži!

Novi android pametni telefoni i tableti, koji budu isporučeni u Evropskoj ekonomskoj oblasti (EEA), imaće od početka 2020. godine “ekran izbora”, na kojem će se pojaviti četiri pretraživača od kojih će korisnik moći da izabere podrazmevani pretraživač, navodi se u saopštenju kompanije Gugl, a prenosi agencija Reuters.

Provajderima pretraživača biće omogućeno nadmetanje na tenderima da dobiju mesto na ekranima korisnika, kako bi postali podrazumevani pretraživač na početnom ekranu android uređaja, zajedno sa Gugl Hrom pretraživačem.

“Tenderi će se održavati u svakoj zemlji EEA, a tri ponuđača sa najboljom ponudom za određenu zemlju pojaviće se na “ekranu izbora”, navodi se u saopštenju američke tehnološke kompanije.